Felhasználónév: *

Jelszó : *


Eseménynaptár Projektek Pályázatok Hírek

[ Összetett keresés ]

2018. szeptember  19. szerda - Vilhelmina

holnap : Friderika

[1 USD: 3.979 RON] [1 EURO: 4.648 RON] [100 HUF: 1.430 RON]
Környezetünk feltérképezése

[ 2012-08-17 11:32:05 ]

Oly sok természeti kincs lakozik közvetlen környezetünkben és mégis sokszor ami közel van az ismeretlen számunkra. Ennek megváltoztatása érdekében került sor az Egyeskő túra megszervezésére, amelyet a Madéfalvi Ifjúsági Kezdeményezés szervezett meg.


 

Környezetünk feltérképezése - Egyeskő túra

 

          Oly sok természeti kincs lakozik közvetlen környezetünkben és mégis sokszor ami közel van az ismeretlen számunkra. Ennek megváltoztatása érdekében került sor az Egyeskő túra megszervezésére, amelyet a Madéfalvi Ifjúsági Kezdeményezés szervezett meg.

          A túra elsődleges célja, hogy a résztvevő fiatalok megismerkedjenek környezetükkel és azok látványosságaival.

Másodlagos célja a túrának csoporterőstő jelleggel bír, hiszen a közös élmények átélése csak erősíti és mélyíti a már kialakult kapcsolatokat.

          Korán reggel indultunk vonattal a madéfalvi állomásról és Csíkdomokosig utaztunk, ahonnan gyalog folytattuk az utat Balánbányáig.

          Balánbányára beérve a templom melletti uton kanyarodtunk fel a hegynek és szép lassan vágtunk neki a túra érdekesebb részének. Elindultunk az ösvényen, amely meredeken vezet neki, majd megszelídülve kapaszkodik a Havas-láb mentén. A fenyves ritkulásával egy időben, a kilátás is egyre jobb lesz a tőlünk keletre elhelyezkedő Öcsém-tető irányába.

          A menedékházhoz kiérve mindenki gyönyörködik a kilátásban és a jól megérdemelt pihenést választja, hátradőlve élvezik a természet közelségét és csodáit a résztvevők, majd mindenki elfoglalta helyét a menedékházban, estére szalonna sütés volt népdalénekléssel fűszerezve.

Másnap frissen és lelkesen kezdtük a napot, amelyre sok tervünk volt. Csapatépítő játékokat játszodtunk, kis helyismereti beszélgetést folytattunk és szemügyre vettük a természeti jelenségeket.

          A menedékháztól Balánbányára előbb fenyőerdőben, majd havasi legelőkön haladva értünk vissza. A lemenő Nap fényében jobboldalt kibontakozó Nagyhagymás (1796 m) szinte függőleges falainak látványa méltó befejezése egy jól sikerült, élményekben gazdag túrának.

          Ezt a programot a Hargita Megye Tanácsa segítette az Ifjúsági tevékenységeket támogató program keretén belül.

 

  Vissza
 
Pályázatok


A madéfalvi teleház szélessávú internet hozzáférését a Communitás Alapítvány támogatja.Falumajális Madéfalván

Idén április 30-án került sor a hagyományos falumajális rendezvényére.

A nap első programja a kerékpárosok versenye volt. A résztvevők kibicikliztek a templomtól a majálisoló helyszínre, ahol a jelentkezők egy gyorsasági versenyen vettek részt. Ez abból állt, hogy egy bójákkal kijelölt, hepehupás pályát minél rövidebb idő alatt kellett lebiciklizni. A második versenyszám egy akadálypálya teljesítése volt. Ezen úgy kellett végighaladni, hogy ne hibázz, és te legyél a leggyorsabb. Hibának számított, ha felborítottad a bóját, nem a kijelölt útvonalon mentél, letetted a lábad. A vétett hibák plusz időként hozzáadódtak a teljesítés időhöz. Mindkét versenyszám teljesítését meg lehetett ismételni, javítani, anélkül, hogy az előző eredményt tudnád.

A borús idő ellenére a kerékpáros programokon 16-an vettek részt, igen jól teljesítve. A díjazás versenyszámonként és két korosztályban történt. Majdnem mindenki díjban részesült, voltak, akik több díjat is hazavihettek, amely kerékpáros kellékekből állt (pompa, kulcs szett, kesztyű, kulacs). A gyorsasági versenyen kiemelkedő teljesítményt Nagy Károly és Ferencz Attila ért el, míg az ügyességin Olti Zsolt és Olti Tamás.

14 órától a turisztikai menedékház alapkövét helyezték el a község vezetői, amelynek kivitelezése a következő hónap folyamán indul.

15 órakor érkeztek meg Madéfalva határába a Felcsíki Huszártoborzó résztvevői. A polgármester köszöntötte őket, engedélyt adott, hogy a faluba bejöhessenek, azután pedig a templom előtti térre vonultak. Itt megtörtént a madéfalvi huszárok toborzása, a résztvevőket kaláccsal és pálinkával kínálták meg a lakók, majd a huszárok továbbvonultak a felcsíki községekbe. A zárórendezvényre Csíkszentdomokoson került sor. Madéfalváról Kosz Lajos és László Endre állt be a huszárok sorába.

A falumajális rendezvénye a majálisoló helyszínen folytatódott szabadtéri programmal, majd este tábortűzzel zárult.

A rendezvényt a Communitas Alapítvány támogatta.    Négy nyertes pályázat Hargita Megye Tanácsánál

Idén a Madéfalvi Ifjúsági Kezdeményezés négy pályázatot nyújtott be a Hargita Megye Tanácsa által kiírt különböző pályázati lehetőségekre.
Projektek


 

XI. Madéfalvi Falunapok

 

2013. június 7-9.

 

Idén immár 11. alkalommal került megszervezésre a Madéfalvi Falunapok. A három napos rendezvény mindig a Jézus Szent Szíve búcsúkor van megszervervezve, mivel ekkor van Madéfalván a búcsú.

Az első nap búcsús szentmisével kezdődött a Madéfalvi Római Katolikus templomban. A mise után mindenki hazatért a családjávál és a meghívott vendégekkel elfogyasztani az ünnepi ebédet.

Kora délután kulturális programok következtek, melyeknek a helyi kultúrotthon adott helyet: a csíkzsögödi Harom néptánccsoport „Ez nem mese” című darabja kultúrált kikapcsolódást kínált az érdeklődőknek. Az előadást Retro-buli követte, élő zenével, ahol mindenki kedvére táncolhatott.

A második nap, szombaton a sportról szólt, a műgyepes focipályán egész nap folytak a különböző focimérkőzések, de ez mellett kerékpárverseny és asztalitenisz-bajnokság is megrendezésre került, melyeket minden korosztály szerepet vállalhatott.

A harmadik napon, vasárnap tetőzött igazán a hangulat. Az ünnepi szentmise után már izott a hangulat a téren, a színpadon a MIK tánccsoportja mutatta be népi táncait, a Caritas sátorban a gyerekek gyöngyöt fűzhettek, rajzolhattak, festhettek, a cserkész sátorban kézműves foglalkozáson vehettek részt az érdeklődők. Ez mellett felfújt csúszdák, ugrálók, arcfestés várta a gyerekeket.

A Boszorka Együttes bábszínház-előadással kedveskedett a legkisebbeknek, majd az Open Stage szórakoztatta a közönséget a humoros előadásaival.

Az előadások alatt mindenkinek lehetősége volt kulináris ínyencségeket kóstólni, mint például nyárson sült pulyka, berbécs, nyúl és malac.

A falunapok záróeseménye a 100 Folk Celsius nevű, magyarországi country együttes élő koncertje volt. A koncert nagyszámú nézőközönséget vonzott Madéfalvára a szomszédos településekről is.

A koncert után az egybegyűltek hatalmas tábortűz mellett tovább énekelhettek.

 Teszt Projekt

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus nisl ligula, auctor et vulputate ut, dictum et turpis. Sed interdum, odio sit amet fermentum varius, dui felis elementum lacus,


Támogatóink: Madéfalva Önkormányzata és a " Csompoly" Közbirtokosság

 
FőoldalAz egyesületrőlMadéfalvárólFotó galériaHírekEseménynaptárProjektekPályázatokFórumElérhetőségek