Felhasználónév: *

Jelszó : *


Eseménynaptár Projektek Pályázatok Hírek

[ Összetett keresés ]

2018. szeptember  19. szerda - Vilhelmina

holnap : Friderika

[1 USD: 3.979 RON] [1 EURO: 4.648 RON] [100 HUF: 1.430 RON]
Eseménynaptár

[ 2009-11-18 ]

A csíki ifjúsági szervezeteket tömörítő Csík Terület Ifjúsági Tanácsa idei közgyűlését Homoródfürdőn tartotta október 17-18-án, amelyen résztvettek a csíki ifjúsági szervezetek vezetői.


 
[ 2009-09-26 ]

A hagyományokhoz híven idén szeptember 26-án, szombaton községünkben szüreti bált szerveztünk.


 
[ 2009-09-05 ]

Hosszas előkészületek után 2009. szeptember 5 és 6-án lezajlott az I. Madéfalvi Hagymafesztivál. A fesztivál célja a madéfalvi hagymát újra az egykori hírnévre emelni, a hagymatermesztés hagyományának felelevenítése és megőrzése, valamint a közösség összefogásának erősítése volt. Herendről 25 meghívott vett részt a fesztiválon. Szombat reggel a templom elől a helyben termelt zöldségekkeli feldíszített kóboros szekér zeneszóval és székelyruhás lányok kiséretével végigvonult a falun. A focipályán nyolc csapat benevezésével minifoci bajnokság zajlott, mely az I. Madéfalvi Hagymakupa nevet viselte. A vándorkupát idén  a bánkfalvi Fiság csapata vihette haza.

A délutáni órákban a kultúrotthonban hagymafonáson vehettek részt az érdeklődők. A programsorozat az esti Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes színvonalas előadásával, a ’Hegyen innen hegyen túl’ című műsorral folytatódott. Vasárnap szentmisén vehettünk rész,amely után a templom melletti téren a papbácsi megáldotta az összegyültek jelenlétében a helyi kiállított termékeket és a termelőket is. Ferencz Lenke néni bemutatta a hagymakalendárium készítését, Dr. Stankovszky Attila mérnöktől pedig előadást hallhattunk a hagyma ültetéséről, gondozásáról és szedéséről. Kezdetét vette a vásár, 15 standon a helyben megtermelt élelmiszerek széles választékát kínálták, úgy mint: hagyma, káposzta, pityóka, gabonafélék, húsfélék, házikenyér, áfonyadzsem, havasi meggy, sajt, méz.

Nem csak vásárlásra volt lehetőség: megkóstólhattuk a főt pityókát vöröshagymával és savanyútejjel. Ezen kívűl ehettünk a helyben készített hagymatokányból puliszkával és a hagymásrostélyosból is. A vásár végén Szentes Csaba polgármester átadta a versenybe benevezettek közül kiválasztott nyerteseknek a fejenként 100 lej értékű pénzbeni díjakat:

·         legnagyobb fej hagyma: 44 dkg , Ráduly Mária

·         leghosszabb hagymakoszorú: 15,5 m Részeg Ágnes

·         legtöbb hagyma, 230 kg, László Mária

A vásáron résztvevő minden termelő és főzőcsapat kapott egy kötényt és egy emléklapot az I. Madéfalvi Hagymafesztivál emlékére. Ezúton is megköszönjük mindenkinek a részvételt, segítséget és támogatást, a szállásadóknak az önzetlenséget és a vendégszeretüket.

Balló Ibolya

 


 
Oldalak:     Elõzõ       1    2    3   [ 4 ]      Következõ     
Pályázatok


A madéfalvi teleház szélessávú internet hozzáférését a Communitás Alapítvány támogatja.Falumajális Madéfalván

Idén április 30-án került sor a hagyományos falumajális rendezvényére.

A nap első programja a kerékpárosok versenye volt. A résztvevők kibicikliztek a templomtól a majálisoló helyszínre, ahol a jelentkezők egy gyorsasági versenyen vettek részt. Ez abból állt, hogy egy bójákkal kijelölt, hepehupás pályát minél rövidebb idő alatt kellett lebiciklizni. A második versenyszám egy akadálypálya teljesítése volt. Ezen úgy kellett végighaladni, hogy ne hibázz, és te legyél a leggyorsabb. Hibának számított, ha felborítottad a bóját, nem a kijelölt útvonalon mentél, letetted a lábad. A vétett hibák plusz időként hozzáadódtak a teljesítés időhöz. Mindkét versenyszám teljesítését meg lehetett ismételni, javítani, anélkül, hogy az előző eredményt tudnád.

A borús idő ellenére a kerékpáros programokon 16-an vettek részt, igen jól teljesítve. A díjazás versenyszámonként és két korosztályban történt. Majdnem mindenki díjban részesült, voltak, akik több díjat is hazavihettek, amely kerékpáros kellékekből állt (pompa, kulcs szett, kesztyű, kulacs). A gyorsasági versenyen kiemelkedő teljesítményt Nagy Károly és Ferencz Attila ért el, míg az ügyességin Olti Zsolt és Olti Tamás.

14 órától a turisztikai menedékház alapkövét helyezték el a község vezetői, amelynek kivitelezése a következő hónap folyamán indul.

15 órakor érkeztek meg Madéfalva határába a Felcsíki Huszártoborzó résztvevői. A polgármester köszöntötte őket, engedélyt adott, hogy a faluba bejöhessenek, azután pedig a templom előtti térre vonultak. Itt megtörtént a madéfalvi huszárok toborzása, a résztvevőket kaláccsal és pálinkával kínálták meg a lakók, majd a huszárok továbbvonultak a felcsíki községekbe. A zárórendezvényre Csíkszentdomokoson került sor. Madéfalváról Kosz Lajos és László Endre állt be a huszárok sorába.

A falumajális rendezvénye a majálisoló helyszínen folytatódott szabadtéri programmal, majd este tábortűzzel zárult.

A rendezvényt a Communitas Alapítvány támogatta.    Négy nyertes pályázat Hargita Megye Tanácsánál

Idén a Madéfalvi Ifjúsági Kezdeményezés négy pályázatot nyújtott be a Hargita Megye Tanácsa által kiírt különböző pályázati lehetőségekre.
Projektek


 

XI. Madéfalvi Falunapok

 

2013. június 7-9.

 

Idén immár 11. alkalommal került megszervezésre a Madéfalvi Falunapok. A három napos rendezvény mindig a Jézus Szent Szíve búcsúkor van megszervervezve, mivel ekkor van Madéfalván a búcsú.

Az első nap búcsús szentmisével kezdődött a Madéfalvi Római Katolikus templomban. A mise után mindenki hazatért a családjávál és a meghívott vendégekkel elfogyasztani az ünnepi ebédet.

Kora délután kulturális programok következtek, melyeknek a helyi kultúrotthon adott helyet: a csíkzsögödi Harom néptánccsoport „Ez nem mese” című darabja kultúrált kikapcsolódást kínált az érdeklődőknek. Az előadást Retro-buli követte, élő zenével, ahol mindenki kedvére táncolhatott.

A második nap, szombaton a sportról szólt, a műgyepes focipályán egész nap folytak a különböző focimérkőzések, de ez mellett kerékpárverseny és asztalitenisz-bajnokság is megrendezésre került, melyeket minden korosztály szerepet vállalhatott.

A harmadik napon, vasárnap tetőzött igazán a hangulat. Az ünnepi szentmise után már izott a hangulat a téren, a színpadon a MIK tánccsoportja mutatta be népi táncait, a Caritas sátorban a gyerekek gyöngyöt fűzhettek, rajzolhattak, festhettek, a cserkész sátorban kézműves foglalkozáson vehettek részt az érdeklődők. Ez mellett felfújt csúszdák, ugrálók, arcfestés várta a gyerekeket.

A Boszorka Együttes bábszínház-előadással kedveskedett a legkisebbeknek, majd az Open Stage szórakoztatta a közönséget a humoros előadásaival.

Az előadások alatt mindenkinek lehetősége volt kulináris ínyencségeket kóstólni, mint például nyárson sült pulyka, berbécs, nyúl és malac.

A falunapok záróeseménye a 100 Folk Celsius nevű, magyarországi country együttes élő koncertje volt. A koncert nagyszámú nézőközönséget vonzott Madéfalvára a szomszédos településekről is.

A koncert után az egybegyűltek hatalmas tábortűz mellett tovább énekelhettek.

 Teszt Projekt

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus nisl ligula, auctor et vulputate ut, dictum et turpis. Sed interdum, odio sit amet fermentum varius, dui felis elementum lacus,


Támogatóink: Madéfalva Önkormányzata és a " Csompoly" Közbirtokosság

 
FőoldalAz egyesületrőlMadéfalvárólFotó galériaHírekEseménynaptárProjektekPályázatokFórumElérhetőségek