Nume utilizator: *

Parola : *


Calendar Proiecte Granturi Stiri / Noutati

[ Cautare avansata ]

2018. septembrie 19. miercuri - Vilhelmina

maine : Friderika

[1 USD: 3.979 RON] [1 EURO: 4.648 RON] [100 HUF: 1.430 RON]
Despre Siculeni

Siculeni, mai demult Madefalău sau Petru Rareş, (în maghiară Madéfalva), este o localitate în judeţul Harghita, Transilvania, România. În 2004 din comuna Siculeni s-au desprins comunele Ciceu şi Racu.

SICULICIDIUM


Masacrul de la Siculeni

 

Masacrul de la Siculeni (în latină Siculicidium, "uciderea de secui", în maghiară Madéfalvi veszedelem) a fost o execuţie în masă organizată în anul 1764 de armata austriacă împotriva secuilor rebeli, care s-au împotrivit încorporării în nou-înfiinţatele regimente secuieşti ale graniţei militare. Acţiunea a fost ordonată de curtea domnească austriacă. Cu executarea ordinului a fost încredinţat Nicolaus Bucchow, guvernatorul imperial al Transilvaniei, care după refuzul secuilor şi-a dat demisia. Locul lui a fost luat de József Siskovics care, în seara înzăpezită de 7 ianuarie 1764 (ajunul Crăciunului Ortodox), a atacat localitatea Mádéfalva (Siculeni), care face parte în prezent din judeţul Harghita.

În cursul masacrului, peste 400 de bărbaţi, femei şi copii au fost masacraţi de salvele de tun.

Consecinţa imediată a masacrului a fost emigrarea a numeroşi secui în Moldova, unde au înfiinţat noi sate sau s-au refugiat în comunităţile de ceangăi prezente în Bucovina de sute de ani. Satele nou-înfiinţate au fost Istensegíts (Ţibeni) Fogadjisten (1776, Iacobeşti), Hadikfalva (Dorneşti), Józseffalva (1785, Vornicenii Mari), Andrásfalva (1786, Măneuţi). În prezent, satele mai sus-menţionate fac parte din judeţul Suceava.

Începând cu toamna anului 1940 şi până în primăvara anului 1941, secuii din Bucovina s-au repatriat. Inapoi
Granturi

Un nou proiect: curs de dans popular

La sfârşitul lunii ianuarie Asociaţia Tineretul din Siculeni va trimite aplicarea de grant pentru un program de 10 luni de învăţare de dans popular la Budapesta, la Nemzeti Kulturalis Alap. (Fond National de Cultura - Ungaria, Budapesta).

În cazul în care proiectul nostru va fi selectat  câştigătoare şi vom primi subvenţie, vom organiza curs de dans popular timp de 10 luni (martie-decembrie 2010), in fiecare saptamana in Casa de Cultura din Siculeni.

Cursurile vor fi ţinute de către profesori de dans populari profesionisti.

Vă vom ţine la curent cu rezultatele obţinute.Curs de calculatoare

 

Asociaţia Tineretul din Siculeni a câştigat 500.000 de forinţi maghiari (cca. 7500 RON) de la Szulofold Alap, Budapesta.

Grantul se poate cheltui în perioada januarie-aprilie 2010.

Cursul va fi gratuit şi se va ţine după amiază sau seara. Locurile sunt limitate din cauza numerelor calculatoarelor.

 
Proiecte

Drumul Munţilor Hargitene - Măsura 313, APDRP

Asociaţia Tineretul din Siculeni a solicitat în cadrul programului Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Măsura 313 - Înbunătăţirea Activităţilor Turistice o sumă de 199,863 EURO în decembrie, 2009.


Sustinatorii sunt: Consiliul Local Siculeni, Compososeratul "Csompoly"

 
Pagina principalaDespre noiDespre SiculeniGalerie fotoStiri / NoutatiCalendarProiecteGranturiForumContact